Vervolgopleidingen – Anesthesie – reanimatie

coördinerende stagemeester: prof. Annelies Moerman (Annelies.Moerman@UGent.be)

De opleiding in de anesthesie en reanimatie duurt 5 jaar. Na deze periode zijn de gevormde artsen gekwalificeerd in alle deelterreinen van de discipline: 1) de perioperatieve geneeskunde, d.w.z. de preoperatieve voorbereiding van patiënten op een heelkundige ingreep, het verstrekken van anesthesie en het bewaken van vitale functies tijdens chirurgie (voor alle deeldisciplines) en de postoperatieve bewaking en diagnose van verwikkelingen en de nabehandeling van acute pijn, 2) de pijnkliniek (diagnostiek en therapie van chronische pijn), 3) de spoedgeneeskunde en 4) de intensieve zorgen. Indien gewenst kunnen de kandidaten een 6de jaar opleiding volgen met het oog op het bekomen van de bijzondere beroepstitel, hetzij in de spoedgeneeskunde, hetzij in de intensieve zorgen. Dit bijkomend jaar wordt gecoördineerd door respectievelijk prof. Peter De Paepe en prof. Dominique Benoit.

Maximaal aantal punten op een totaal van 100 punten
Interview (motivatie, persoonlijkheid) (cfr. punt 3) 15
Punten* op 1000 met onderstaande verdeling

3de Bachelor 25%

1ste Master 30%

2de Master 30%

3de Master, 1ste semester 15%

25
Praktijkgeschiktheid (tijdens het co-assistentschap) 40
Proef (vaardigheidsproef, kennistoetsing op basis van dossier of casus, …) 15
Portfolio 5

* Indien men niet geslaagd is voor een vak, wordt de niet geslaagde score in rekening gebracht, zodat de selectiescore toch kan berekend worden. Indien men voor een vak afwezig was zonder geldige reden, wordt een score nul verrekend. Wie ziek was of een wettige reden voor afwezigheid had moet zich hieromtrent tot de voorzitter van de opleidingscommissie geneeskunde richten; indien er een geldige reden voor afwezigheid was zal als quotering voor het vak het gemiddelde van de punten van de student in dat jaar worden genomen.

Bijkomende info m.b.t. kandidatuurstelling naast de info vermeld op bij “Procedure kandidatuurstelling”:

Personen bij wie kandidatuur moet worden ingediend: prof. Annelies Moerman (coördinerende stagemeester) en prof. Luc De Baerdemaeker (diensthoofd anesthesie)

Extra documenten die moeten worden bezorgd aan de dienst naast brief met motivatie, C.V. en puntenlijsten van 3de bachelor t.e.m. 1ste semester van 3de master geneeskunde: geen

 

Specifieke vereisten:

Communicatief, leidinggevende capaciteiten

 

Info m.b.t. interview:

Het interview vindt plaats in aanwezigheid van de coördinerende stagemeester, 2 stafleden van de dienst en 2 niet-coördinerende stagemeesters. Tijdens het gesprek (15 minuten) wordt gepeild naar algemene kennis, maatschappelijk engagement, motivatie en verwachtingen.

 

Info m.b.t. praktijkgeschiktheid:

De geschiktheid voor het beroep wordt het best geëvalueerd tijdens het co-assistentschap. Hierbij worden onder meer, waar mogelijk, volgende zaken op de werkvloer beoordeeld aan de hand van observatie en interactie:

  • Theoretische kennis (algemeen en vakspecifiek)
  • Praktische vaardigheden (assisteren bij ingrepen en bevallingen, uitvoeren klinisch onderzoek, …)
  • Kritische ingesteldheid
  • Probleemoplossend vermogen
  • Ethisch gedrag
  • Stressbestendigheid
  • Omgang met en communicatie naar patiënten en collega’s zorgverleners
  • Organisatie van het werk (klinisch en administratief)
  • Omgaan met feedback

 

Info m.b.t. proef:

Een examen op basis van meerkeuzevragen peilt naar basiskennis in het vakdomein, voorafgegaan door een reeks lessen (ex-cathedra en e-learning) waarin de leerstof wordt aangereikt.

Een vaardigheidsproef in de simulator omgeving met klinisch perioperatief scenario waar stressbestendigheid, communicatieve vaardigheid en beslisvaardigheid worden geëvalueerd.

 

Leden van selectiecommissie:

De selectiecommissie bestaat uit het medisch kader van de dienst anesthesie en wordt voorgezeten door de coördinerende stagemeester.

 

Info m.b.t. percentage plaatsen in selectierondes:

Selectieronde 1:

unieke generatiestudenten: minimaal 80% plaatsen

andere kandidaten: maximaal 20% plaatsen (dat kan worden ingenomen door generatiestudenten indien er van de andere kandidaten geen geselecteerd worden)

Selectieronde 2: wordt enkel georganiseerd als de beschikbare opleidingsplaatsen niet ingevuld zijn na de eerste ronde, waarbij het aantal plaatsen bepaald wordt door het verschil tussen beschikbare plaatsen en ingevulde plaatsen tijdens de selectieronde 1. Als er tijdens selectieronde 1 voldoende geschikte kandidaten geselecteerd zijn, dan zal er geen tweede ronde georganiseerd worden.

De kandidaat kan voor vragen steeds terecht bij het secretariaat van de dienst voor anesthesie (mevr. Tamara Van Autreve, mevr. Ann De Poortere, tel. 09/332 32 81, secretariaat.anesthesie@UZGent.be).