Vervolgopleidingen – Nucleaire geneeskunde

coördinerende stagemeester: prof. Ingeborg Goethals (Ingeborg.Goethals@UGent.be)

De opleiding is een 5-jarige opleiding die start met 2 jaar algemene interne geneeskunde gevolgd door 3 jaar nucleaire geneeskunde.

Tijdens de opleiding maakt de ASO kennis met de verschillende facetten van de discipline: single-photon emissie computerized tomografie (SPECT), positron emissie tomografie (PET) en de hybride beeldvormingsmodaliteiten SPECT-CT en PET-CT, radionuclidetherapie, radioprotectie, dosimetrie, …

De ASO werkt in een multidisciplinair team met radiofarmaceuten, laboranten, verpleging, klinische fysici, ingenieurs en technici.

 

Het modeltraject voor de opleiding tot arts-specialist in de nucleaire geneeskunde is beschreven in het document “Modeltrajecten MSG” dat te vinden is op de Minerva-infosite “MSG” in de documentenmap “Modeltrajecten”.

De opleiding wordt verzorgd door de vaste stafleden van de dienst NG en de ZAP-leden van de vakgroep.

Maximaal aantal punten op een totaal van 100 punten
Interview (motivatie, persoonlijkheid) (cfr. punt 3) 20
Punten* op 1000 met onderstaande verdeling

3de Bachelor 25%

1ste Master 30%

2de Master 30%

3de Master, 1ste semester 15%

20
Praktijkgeschiktheid (tijdens het co-assistentschap) 30
Proef (vaardigheidsproef, kennistoetsing op basis van dossier of casus, …) 25
Portfolio 5

* Indien men niet geslaagd is voor een vak, wordt de niet geslaagde score in rekening gebracht, zodat de selectiescore toch kan berekend worden. Indien men voor een vak afwezig was zonder geldige reden, wordt een score nul verrekend. Wie ziek was of een wettige reden voor afwezigheid had moet zich hieromtrent tot de voorzitter van de opleidingscommissie geneeskunde richten; indien er een geldige reden voor afwezigheid was zal als quotering voor het vak het gemiddelde van de punten van de student in dat jaar worden genomen.

Bijkomende info m.b.t. kandidatuurstelling naast de info vermeld op bij “Procedure kandidatuurstelling”:

Persoon bij wie kandidatuur moet worden ingediend: prof. Ingeborg Goethals

Extra documenten die moeten worden bezorgd aan de dienst naast brief met motivatie, C.V. en puntenlijsten van 3de bachelor t.e.m. 1ste semester van 3de master geneeskunde: geen

 

Specifieke vereisten die nog geactualiseerd worden in oktober 2019:

Geïnteresseerde ASO-kandidaten dienen zodra ze hebben beslist dat ze interesse hebben hun interesse te kennen te geven aan prof. Ingeborg Goethals. Op uiterlijk 14 november dient een oriënterend gesprek plaats te vinden. Er wordt gepeild naar de motivatie voor de specialisatie, naar het correct inschatten van wat de specialisatie in de praktijk inhoudt, naar het correct inschatten van zijn / haar toekomstperspectief. Een afspraak hiervoor kan gemaakt worden via e-mail aan de coördinerende stagemeester (Ingeborg.Goethals@UGent.be).

De aanbevolen boeken ter voorbereiding van schriftelijke test en als introductie in het vakgebied zijn “Leerboek nucleaire geneeskunde” en “Essentials of Nuclear Medicine Imaging” (6th edition, Elsevier, Fred A. Mettler, Jr, MD, MPH & Milton J. Guiberteau, MD) hoewel het geenszins de bedoeling is om alles te memoriseren.

 

Info m.b.t. interview:

Het interview vindt plaats in aanwezigheid van de coördinerende stagemeester, een relevante delegatie van de stafleden en indien mogelijk een niet-coördinerende stagemeester. Het interview peilt naar motivatie en persoonlijkheid. Het interview vindt plaats aan het einde van het co-assistentschap om praktijkgerichtheid te kunnen toelichten.

 

Info m.b.t. praktijkgeschiktheid:

De geschiktheid voor het beroep wordt het best geëvalueerd tijdens het co-assistentschap. Hierbij worden onder meer, waar mogelijk, volgende zaken op de werkvloer beoordeeld aan de hand van observatie en interactie:

  • Theoretische kennis (algemeen en vakspecifiek)
  • Praktische vaardigheden (positioneren van de patiënt, uitvoeren klinisch onderzoek, …)
  • Kritische ingesteldheid
  • Probleemoplossend vermogen
  • Ethisch gedrag
  • Stressbestendigheid
  • Omgang met en communicatie naar patiënten en collega’s zorgverleners
  • Organisatie van het werk (klinisch en administratief)
  • Omgaan met feedback

 

Info m.b.t. proef:

De schriftelijke toets vindt plaats aan het einde van het co-assistentschap en peilt naar basiskennis van de nucleaire geneeskunde die de kandidaat zich eigen gemaakt heeft tijdens het co-assistentschap.

 

Leden van selectiecommissie:

De selectiecommissie bestaat uit de artsen-stafleden nucleaire geneeskunde UZ Gent minstens 80% aanwezig op de dienst en 1 niet-coördinerende stagemeester.

Tevens zullen de hoofdverpleegkundige en de vertegenwoordiger ASO betrokken worden.

 

Info m.b.t. percentage plaatsen in selectierondes:

Selectieronde 1:

unieke generatiestudenten: minimaal 50% plaatsen

andere kandidaten: maximaal 50% plaatsen (dat kan worden ingenomen door generatiestudenten indien er van de andere kandidaten geen geselecteerd worden)

Selectieronde 2: Als er geen geschikte kandidaten zijn KAN een tweede selectieronde georganiseerd worden voor 1 plaats.

coördinerende stagemeester prof. Ingeborg Goethals via e-mail