Vervolgopleidingen – Röntgendiagnose/radiologie

coördinerende stagemeester: prof. Geert Villeirs (Geert.Villeirs@UZGent.be)

De opleiding duurt 5 jaar (hoogstens 2 jaar in een niet-universitair en minstens 3 jaar in een universitair ziekenhuis).

De ASO doorloopt alle disciplines en technieken.
Technieken: conventionele radiologie, echografie, CT-scan, angiografie en interventionele radiologie, MR en PET-CT.

Disciplines: osteo-articulaire radiologie, neuroradiologie, urogenitale radiologie, mammografie, pediatrische radiologie, NKO-radiologie, thoraco-abdominale radiologie, …

Maximaal aantal punten op een totaal van 100 punten
Interview (motivatie, persoonlijkheid) (cfr. punt 3) 20
Punten* op 1000 met onderstaande verdeling

3de Bachelor 25%

1ste Master 30%

2de Master 30%

3de Master, 1ste semester 15%

20
Praktijkgeschiktheid (tijdens het co-assistentschap) 25
Proef (vaardigheidsproef, kennistoetsing op basis van dossier of casus, …) 30
Portfolio 5

* Indien men niet geslaagd is voor een vak, wordt de niet geslaagde score in rekening gebracht, zodat de selectiescore toch kan berekend worden. Indien men voor een vak afwezig was zonder geldige reden, wordt een score nul verrekend. Wie ziek was of een wettige reden voor afwezigheid had moet zich hieromtrent tot de voorzitter van de opleidingscommissie geneeskunde richten; indien er een geldige reden voor afwezigheid was zal als quotering voor het vak het gemiddelde van de punten van de student in dat jaar worden genomen.

Bijkomende info m.b.t. kandidatuurstelling naast de info vermeld op bij “Procedure kandidatuurstelling”:

Persoon bij wie kandidatuur moet worden ingediend: prof. Koenraad Verstraete via e-mail (Koenraad.Verstraete@UGent.be) en via papieren brief naar MR-afdeling, kelder -1K12, route 1520

Extra documenten die moeten worden bezorgd aan de dienst naast brief met motivatie, C.V. en puntenlijsten van 3de bachelor t.e.m. 1ste semester van 3de master geneeskunde: geen

Het co-assistentschap vindt plaats voor het kalenderjaar van start opleiding.

 

Specifieke vereisten:

Selectieproef over kennis en vaardigheden radiologie: vast puntensysteem (30 punten).

Een negatieve evaluatie in praktijkgeschiktheid (o.a. adequaat radiologisch verslag maken; radiologisch “oog” en bijbehorende kritische evaluatie volgens de klinische context en diagnostische vraagstelling) is een exclusiecriterium.

Een vlotte communicatieve instelling en kunnen functioneren in een team zijn absolute vereisten.

Taalvaardigheid: moedertaal Nederlands; Indien andere moedertaal: taalvaardigheidsattest Nederlandse taal: kennisniveau Nederlands minimaal B2

(https://www.ugent.be/nl/opleidingen/masteropleidingen/toelating/master/taal.htm). Een niveau C1 is bevorderlijk voor het maken van adequate verslagen van de beeldvormingsonderzoeken. De vermelde geldigheidsdatum van het attest mag niet worden overschreden. Taalbewijzen zonder geldigheidsdatum mogen niet ouder zijn dan 4 academiejaren (te rekenen vanaf het academiejaar na het verwerven van het taalbewijs).

 

Info m.b.t. interview:

Het interview vindt plaats in aanwezigheid van de coördinerende stagemeester, een relevante delegatie van de stafleden en indien mogelijk een niet-coördinerende stagemeester. Het interview peilt naar motivatie, communicatievaardigheden, sociale vaardigheden, inzet, interesse, en de geschiktheid van de kandidaat voor het profiel van radioloog, …

 

Info m.b.t. praktijkgeschiktheid:

Tijdens het co-assistentschap wordt beoordeeld of de kandidaat over voldoende kennis en vaardigheden beschikt in verband met radiologie, radiologische technieken, voorschrijven radiologie (indicaties), radio-anatomie, radiologie van ziekten, herkennen van ziekten op radiologische onderzoeken (het “radiologisch oog”), en vaardigheid om dit neer te schrijven in een efficiënt verslag. Ook wordt beoordeeld of de kandidaat beschikt over voldoende algemene basiskennis en vaardigheden in de geneeskunde, en of hij/zij een kritische koppeling kan maken tussen de toestand van de patiënt, het klinisch onderzoek, de klinische vraagstelling en de bevindingen op de beeldvorming, en of er na beoordeling van de beeldvormingsonderzoeken een adequaat antwoord gegeven kan worden op de diagnostische vraagstelling.

 

Info m.b.t. proef:

  1. radioanatomie en pathologie van alle stelsels en met alle technieken, op het niveau van de co-assistent die zich tijdens co-assistentschap op hoger niveau tilt door kliniek met radiologie te confronteren
  2. theoretische aspecten: technische aspecten van verschillende beeldvormingstechnieken
  3. communicatie: hoe een adequaat verslag maken, met praktische proef

 

Leden van selectiecommissie:

De selectiecommissie bestaat uit de coördinerende stagemeester, stafleden radiologie UZ-Gent en vertegenwoordiger ASO radiologie UZ Gent en niet-coördinerende stagemeester(s).

 

Info m.b.t. percentage plaatsen in selectierondes:

Selectieronde 1:

unieke generatiestudenten: minimaal 0% plaatsen

andere kandidaten: maximaal 100% plaatsen (dat kan worden ingenomen door generatiestudenten indien er van de andere kandidaten geen geselecteerd worden)

Selectieronde 2: idem

Selectieronde 2 wordt enkel georganiseerd als de beschikbare opleidingsplaatsen niet ingevuld zijn na de eerste ronde, waarbij het aantal plaatsen bepaald wordt door het verschil tussen beschikbare plaatsen en ingevulde plaatsen tijdens de selectieronde 1. Als er tijdens selectieronde 1 voldoende geschikte kandidaten geselecteerd zijn, dan zal er geen tweede ronde georganiseerd worden.

coördinerende stagemeester prof. Geert Villeirs