Vervolgopleidingen – Stomatologie en mond-, kaak- en aangezichtschirurgie

coördinerende stagemeester: dr. Renaat Coopman (renaat.coopman@ugent.be)

Stomatologie & Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie (STO-MKA) (Oro-Maxillo-Facial Surgery, OMFS) is de medische chirurgische discipline bij uitstek met focus op de mond (Mondheelkunde, Stomatologie, Oro-) en de aanliggende anatomische gebieden (Kaak- en Aangezicht, Maxillo-Facial). De term Cranio-Maxillo-Facial Surgery (CMF) wordt ook veel bezegd in Europa. Schedelpathologie (Cranio-) hoort evenzeer tot het vak als mondpathologie.

Voor deze discipline moet men dubbel gediplomeerd zijn, d.w.z. master in de geneeskunde en in de tandheelkunde zijn, alvorens een opleidingsplan gegund te krijgen bij de erkenningscommissie. STO-MKA is een geneeskundige chirurgische discipline. Kandidatuur wordt officieel gesteld in de 3de master van de geneeskunde. Manuele vaardigheden zijn een absolute vereiste voor deze chirurgische discipline.

De studieduur van de opleiding tandheelkunde voor kandidaat-STO-MKA die reeds arts zijn is 3 jaar als een STO-MKA-voortraject (met pre-klinieken en enkele theoretische vakken) is doorlopen en is 4 jaar als geen STO-MKA-voortraject is doorlopen (m.a.w. de totale “vooropleiding” bestaat uit 6 jaar geneeskunde en 3 of 4 jaar tandheelkunde voor artsen die kandidaat-STO-MKA zijn).

De studieduur van de opleiding geneeskunde voor kandidaat-STO-MKA die reeds tandarts zijn is 4 jaar (m.a.w. de totale “vooropleiding” bestaat uit 5 jaar tandheelkunde  en 4 jaar geneeskunde voor tandartsen die kandidaat-STO-MKA zijn).

Nadien volgt nog 4 jaar eigenlijke specialisatie. Hierna zijn 3 subspecialisaties mogelijk die gewoonlijk 2 jaar duren: oncologische MKA chirurgie, cosmetische chirurgie, congenitale MKA chirurgie (schisis), orthognatische chirurgie, speekselklier-TMJ MKA chirurgie, preprothetiek & implantologie.

Het boek “MKA chirurgie” van de auteurs Stegenga, Vissink, de Bont, Spijkervet, 2013, van Gorcum, ISBN 978-902324926-9 is het basisboek voor de opleiding assistenten stomatologie. Het geeft een goed overzicht van het vakgebied MKA.

Maximaal aantal punten op een totaal van 100 punten
Interview (motivatie, persoonlijkheid) (cfr. punt 3) 10
Punten* op 1000 met onderstaande verdeling

3de Bachelor 25%

1ste Master 30%

2de Master 30%

3de Master, 1ste semester 15%

40
Praktijkgeschiktheid (tijdens het co-assistentschap) 25
Proef (vaardigheidsproef, kennistoetsing op basis van dossier of casus, …)

  • Casus presentatie (5 punten)
  • Examen anatomie Hoofd-& Halsgebied (5 punten)
  • Vaardigheidsproef (5 punten)
15
Portfolio 10

* Indien men niet geslaagd is voor een vak, wordt de niet geslaagde score in rekening gebracht, zodat de selectiescore toch kan berekend worden. Indien men voor een vak afwezig was zonder geldige reden, wordt een score nul verrekend. Wie ziek was of een wettige reden voor afwezigheid had moet zich hieromtrent tot de voorzitter van de opleidingscommissie geneeskunde richten; indien er een geldige reden voor afwezigheid was zal als quotering voor het vak het gemiddelde van de punten van de student in dat jaar worden genomen.

Bijkomende info m.b.t. kandidatuurstelling naast de info vermeld op bij “Procedure kandidatuurstelling”:

Persoon bij wie kandidatuur moet worden ingediend: dr. Renaat Coopman (renaat.coopman@ugent.be).

Deze kandidatuur wordt aangevuld door een motivatiebrief, curriculum vitae en puntenlijsten van 3de bachelor t.e.m. 1ste semester van 3de master geneeskunde. Als men al aan de opleiding tandheelkunde is gestart puntenlijsten waaruit blijkt dat voor de prekliniek (aan UGent komt dit overeen met de vakken Handvaardigheid I, II, III en IV).

 

Vervolgens volgt een uitnodiging door de coördinerende stagemeester om één volledige dag samen te werken in de kliniek en gedurende de dag gesprekken te hebben én de vaardigheidsproef STO-MKA af te leggen voor kandidaten die géén houder zijn van een master in de tandheelkunde.

Van zodra alle kandidaturen gekend zijn wordt de datum van het interview en de Powerpointpresentatie (samen 15 punten) door de selectiecommissie vastgelegd en medegedeeld aan de kandidaten.

 

Info m.b.t. interview:

Het interview vindt plaats in aanwezigheid van de coördinerende stagemeester, een relevante delegatie van de stafleden en indien mogelijk een niet-coördinerende stagemeester. Het interview scoort inhoud, stijl, persoonlijkheid, motivatie, sociaal engagement, verantwoordelijkheidszin, algemene vorming, interesses, bijzondere competenties.

  • Onder sociaal engagement en verantwoordelijkheidszin wordt verstaan: actieve leiding bij jeugdbewegingen, vrijwilligerswerk, …
  • Onder motivatie wordt verstaan: vrijwillige klinische stages en hulp op dienst, organisatie van congres, helpen bij lesopstelling, …
  • Onder algemene vorming en bijzondere competenties wordt verstaan: aanvullende opleidingen zoals additionele talen (Spaans, Russisch, …) of andere vaardigheden (programmeren, technische vormingen), …

 

Info m.b.t. praktijkgeschiktheid:

De geschiktheid voor het beroep wordt het best geëvalueerd tijdens het co-assistentschap of klinische stage. Élke kandidaat moet een klinisch stage van 5 weken (of minimum 25 werkdagen) hebben afgelegd. Hierbij worden onder meer, waar mogelijk, volgende zaken op de werkvloer beoordeeld aan de hand van observatie en interactie:

  • Theoretische kennis (algemeen en vakspecifiek)
  • Voorbereiding van polikliniek en operatieprogramma
  • Praktische vaardigheden (assisteren bij ingrepen en bevallingen, uitvoeren klinisch onderzoek, …)
  • Kritische ingesteldheid
  • Probleemoplossend vermogen
  • Ethisch gedrag
  • Stressbestendigheid
  • Omgang met en communicatie naar patiënten en collega’s zorgverleners
  • Organisatie van het werk (klinisch en administratief)
  • Omgaan met feedback

 

Naast de staf MKA wordt ook de mening gevraagd aan de dienstdoende ASO’s, secretariële medewerkers en verplegend personeel.

 

Info m.b.t. proef:

Deze proef bestaat uit drie delen

  • Tijdens het co-assistentschap kiest elke kandidaat een onderwerp (preferentiëel op basis van een casus waar de kandidaat gedurende de eerste weken van het co-assistentschap mee geconfronteerd wordt) om uit te werken. Tijdens een powerpoint-presentatie van 10 minuten stelt de kandidaat de casus voor aan de stafleden, assistenten en co-assistenten en kadert dit binnen de bestaande literatuur. Nadien is er nog gedurende 5 minuten tijd voor vraagstelling. De kandidaat wordt hierbij dan beoordeeld op de kwaliteit van de presentatie, optimaal gebruik van wetenschappelijke bronnen, taalgebruik, tijdsmanagement en de mate waarop kan geantwoord worden op de vragen. Dit onderdeel wordt gescoord op 5 punten.
  • Samen met de KU Leuven, wordt een anatomie-examen georganiseerd voor de kandidaten STO-MKA. Dit is een schriftelijk examen met open vragen waarbij de anatomische kennis van het Hoofd-& Halsgebied wordt nagekeken. De basiscursus is beschikbaar bij de coördinerende stagemeester.
  • De kandidaten nemen ook deel aan een specifieke vaardigheidsproef MKA, georganiseerd door de coördinerende stagemeester UGent. Hier geldt een pass (5 punten) /fail (0 punten) evaluatie. Kandidaten die reeds beschikken over een mastergetuigschrift in de tandheelkunde, krijgen het maximum van de punten op dit onderdeel (5 punten).

 

Info m.b.t. portfolio:

  • Het aanleveren van een ALS-certificaat.
  • Het aanleveren van een publicatie als eerste of tweede auteur in een tijdschrift geregistreerd op PubMed.  
  • Verder wetenschappelijk engagement: organisatie van een wetenschappelijke lezing of congres, voor leggen van een spreekbeurt op een congres, … 

 

Leden van selectiecommissie:

De selectiecommissie bestaat uit o.a. dr. Renaat Coopman (coördinerende stagemeester UGent), prof. dr. Robin Willaert (coördinerende stagemeester KU Leuven), consulenten/stafleden STO-MKA UZ Gent en een vertegenwoordiger van de ASO’s STO-MKA.

 

Info m.b.t. percentage plaatsen in selectierondes:

Selectieronde 1: minimum 2 plaatsen

unieke generatiestudenten: gezien het beperkt aantal plaatsen kan geen percentage worden vastgelegd

andere kandidaten: gezien het beperkt aantal plaatsen kan geen percentage worden vastgelegd

Selectieronde 2 wordt enkel georganiseerd als de beschikbare opleidingsplaatsen niet ingevuld zijn na de eerste ronde, waarbij het maximum aantal plaatsen bepaald wordt door het verschil tussen beschikbare plaatsen en ingevulde plaatsen tijdens de selectieronde 1. Als er tijdens selectieronde 1 voldoende geschikte kandidaten geselecteerd zijn, dan zal er geen tweede ronde georganiseerd worden.

Coördinerende stagemeester STO-MKA UGent – UZ Gent: dr. Renaat Coopman (renaat.coopman@ugent.be)