Vervolgopleidingen – Neurologie

coördinerende stagemeester: prof. Paul Boon (diensthoofd.neurologie@uzgent.be)

De opleiding neemt 5 jaar in beslag. Het eerste jaar bestaat uit een algemene opleiding in de klinische neurologie, typisch op een kliniek- en/of polikliniekafdeling van een neurologische dienst in een niet-universitair ziekenhuis, waarin uitgebreid ervaring wordt opgedaan in de frequente en ernstige neurologische aandoeningen en in de (vooral internistische) co-morbiditeit. Nadien wordt minstens gedurende 1 jaar neurologische polikliniek en /of kliniek gedaan. Vervolgens is er een meer specialistische opleiding in klinische neurofysiologie (EEG, EP, EMG, video-EEG, PSG en MSLT) gedurende 1 jaar en in gespecialiseerde afdelingen en poliklinieken: epilepsie en slaapstoornissen, eenheid voor beroertezorg, neuromusculaire en neurodegeneratieve aandoeningen en MS en hoofdpijn.

Op het einde van het derde jaar is er een formele toets naar de theoretische kennis.

 

Voor studenten die een doctoraal onderzoekstraject wensen te combineren met een neurologische opleiding gelden specifieke afspraken.

Maximaal aantal punten op een totaal van 100 punten
Interview (motivatie, persoonlijkheid) (cfr. punt 3) 20

Punten* op 1000 met onderstaande verdeling

3de Bachelor 25%

1ste Master 30%

2de Master 30%

3de Master, 1ste semester 15%

20
Praktijkgeschiktheid (tijdens het co-assistentschap) 30
Proef (vaardigheidsproef, kennistoetsing op basis van dossier of casus, …) 25
Portfolio 5

* Indien men niet geslaagd is voor een vak, wordt de niet geslaagde score in rekening gebracht, zodat de selectiescore toch kan berekend worden. Indien men voor een vak afwezig was zonder geldige reden, wordt een score nul verrekend. Wie ziek was of een wettige reden voor afwezigheid had moet zich hieromtrent tot de voorzitter van de opleidingscommissie geneeskunde richten; indien er een geldige reden voor afwezigheid was zal als quotering voor het vak het gemiddelde van de punten van de student in dat jaar worden genomen.

Bijkomende info m.b.t. kandidatuurstelling naast de info vermeld op bij “Procedure kandidatuurstelling”:

Persoon bij wie kandidatuur moet worden ingediend: prof. Paul Boon (diensthoofd.neurologie@uzgent.be).

Extra documenten die moeten worden bezorgd aan de dienst naast brief met motivatie, C.V. en puntenlijsten van 3de bachelor t.e.m. 1ste semester van 3de master geneeskunde: CV met foto

 

Specifieke vereisten:

De kandidaat neemt vóór eind augustus van de 2de master persoonlijk contact op met de coördinerende stagemeester voor een informeel gesprek waarin naar de motivatie gevraagd wordt en de procedure (scoringssysteem, weging, sollicitatiegesprek met staf enz.) toegelicht wordt.

 

Info m.b.t. interview:

Het interview vindt in juni plaats in aanwezigheid van de selectiecommissie. Het interview toetst specifieke motivatie en persoonlijkheid van de kandidaat gedurende een gesprek van ongeveer 20 minuten.

  • Selectie-ronde 1:
    • Preselectie (indien gewenst) op papier (op basis van resultaten van stage + schriftelijke proef + bachelor en master) gevolgd door uitnodiging van de 10 beste kandidaten voor het interview.
    • Binnen een 1e selectieronde worden met oog op de beschikbare plaatsen de beste kandidaten geselecteerd en voorzien we een mogelijkheid om naast “geselecteerde” kandidaten ook 1 of meerdere “reserve” kandidaten te weerhouden. Geselecteerde kandidaten krijgen de beschikbare plaatsen aangeboden. Reserve kandidaten (nog) niet.
  • Selectie-ronde 2 (indien nodig):
    • Binnen een 2e selectieronde (i.e. enkel van toepassing als het aantal beschikbare plaatsen nog niet werd gevuld aan de hand van het aantal geselecteerde kandidaten na de 1e ronde) wordt de kans geboden aan externe kandidaten en de reservekandidaten uit de 1e ronde om te kandideren voor de nog beschikbare plaatsen.

Info m.b.t. praktijkgeschiktheid:

De geschiktheid voor het beroep wordt het best geëvalueerd tijdens het co-assistentschap. Hierbij worden onder meer, waar mogelijk, volgende zaken op de werkvloer beoordeeld aan de hand van observatie en interactie:

  • Theoretische kennis (algemeen en vakspecifiek)
  • Praktische vaardigheden (uitvoeren van klinisch neurologisch onderzoek, lumbaalpunctie, …)
  • Kennismaking met neurofysiologisch onderzoek
  • Kritische ingesteldheid
  • Probleemoplossend vermogen
  • Ethisch gedrag
  • Stressbestendigheid
  • Omgang met en communicatie naar patiënten en collega’s zorgverleners
  • Organisatie van het werk (klinisch en administratief)
  • Omgaan met feedback

Elke kandidaat zal zowel op de algemene hospitalisatie-afdeling/stroke-unit, als op de poli-afdeling en de spoedfunctie een deel van het co-assistentschap volgen. De evaluatie van de co-assistentschappen gebeurt in samenspraak met de stafleden, ASO’s en hoofdverpleegkundigen van de dienst waar het co-assistentschap plaats vindt. Belangrijke criteria in de beoordeling van praktijkgeschiktheid zijn communicatie (zowel met patiënt, met zijn/haar ouders als met andere zorgverleners, zowel mondeling als schriftelijk), in team kunnen werken, eigen grenzen kennen, kritische zin tonen naast vakspecifieke kennis en vaardigheden en motivatie.

 

Info m.b.t. proef:

Schriftelijke proef over de theoretische basiskennis van de klinische neurologie.

De toets bestaat uit MCQ vragen en open vragen. Aanbevolen lectuur is “Klinische Neurologie” Kuks, Snoek & Oosterhuis en “Anatomische atlas”, hoofdstuk Neuro-anatomie. Prometheus, Schünke M. Et all. Bohn Stafleu Van Loghum.

De schriftelijke toetsing vindt plaats in mei/juni van 3de master.

 

Leden van selectiecommissie:

De selectiecommissie bestaat uit stafleden-neurologen van de dienst Neurologie UZ Gent, minstens 80% aanwezig op dienst (ZAP, AAP, kliniekkader), de hoofdverpleegkundige, 1 à 2 neuropsychologen en de ASO-vertegenwoordiger, aangevuld met één of meerdere niet-coördinerende stagemeesters neurologie. De commissie wordt voorgezeten door de coördinerende stagemeester.

 

Info m.b.t. percentage plaatsen in selectierondes:

Selectieronde 1:

unieke generatiestudenten: minimaal 0% plaatsen

andere kandidaten: maximaal 100% plaatsen (dat kan worden ingenomen door generatiestudenten indien er van de andere kandidaten geen geselecteerd worden)

Selectieronde 2 wordt enkel georganiseerd als de beschikbare opleidingsplaatsen niet ingevuld zijn na de eerste ronde, waarbij het aantal plaatsen bepaald wordt door het verschil tussen beschikbare plaatsen en ingevulde plaatsen tijdens de selectieronde 1. Als er tijdens selectieronde 1 voldoende geschikte kandidaten geselecteerd, dan zal er geen tweede ronde georganiseerd worden.

coördinerende stagemeester prof. Paul Boon via e-mail (diensthoofd.neurologie@uzgent.be)