Vervolgopleidingen – Pediatrie

coördinerende stagemeester: de. Annelies Keymeulen (Annelies.Keymeulen@uzgent.be)

Wettelijke bepalingen: 5 jaar, conform art. 7 stage in 2 afzonderlijke erkende ziekenhuizen en bij aanpassing MB van 23 april 2014 art. 10 welke wordt gesteld op minimum 12 maand in een universitair ziekenhuis en minimum 12 maanden in een niet-universitair ziekenhuis.

Er kan maximum een derde van de opleiding in het buitenland gebeuren (max.20 maanden) (cfr. 1).

De opleiding aan UGent/UZGent kiest standaard voor twee jaar in een algemeen ziekenhuis en drie jaar in een universitair ziekenhuis.

  • algemene pediatrie, neonatologie, intensieve zorgen, hemato-oncologie, specialistische pediatrie in universitair milieu
  • subdisciplines / polikliniek

Stageplaatsen pediatrie buiten het UZGent (algemene ziekenhuizen tenzij anders vermeld):

  • AZ Sint-Lucas, Gent
  • AZ Delta, Roeselare
  • AZ St-Jan, Brugge
  • AZ Klina, Brasschaat
  • L. Vrouwziekenhuis, Aalst
  • AZ Maria Middelares, Gent
  • AZ Groeninge, Kortrijk
  • AZ Vitaz, Sint Niklaas
  • AZ Oostende, Oostende
  • ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis, Antwerpen
  • Groene Hartziekenhuis, Gouda
  • Sophia Kinderziekenhuis, Rotterdam (universitair ziekenhuis)
  • UZ Brussel (universitair ziekenhuis)
  • AZ Damiaan, Oostende
  • Zeepreventorium, De Haan (rotatiestage)
  • Curaçao Medical Center, Curaçao
  • UZA (universitair ziekenhuis)
Maximaal aantal punten op een totaal van 100 punten
Interview (motivatie, persoonlijkheid) (cfr. punt 3) 20
Punten* op 1000 met onderstaande verdeling

3de Bachelor 25%

1ste Master 30%

2de Master 30%

3de Master, 1ste semester 15%

20
Praktijkgeschiktheid (tijdens het co-assistentschap) 40
Proef (vaardigheidsproef, kennistoetsing op basis van dossier of casus, …) 10
Portfolio 10

* Indien men niet geslaagd is voor een vak, wordt de niet geslaagde score in rekening gebracht, zodat de selectiescore toch kan berekend worden. Indien men voor een vak afwezig was zonder geldige reden, wordt een score nul verrekend. Wie ziek was of een wettige reden voor afwezigheid had moet zich hieromtrent tot de voorzitter van de opleidingscommissie geneeskunde richten; indien er een geldige reden voor afwezigheid was zal als quotering voor het vak het gemiddelde van de punten van de student in dat jaar worden genomen.

Bijkomende info m.b.t. kandidatuurstelling naast de info vermeld op bij “Procedure kandidatuurstelling”:

Persoon bij wie kandidatuur moet worden ingediend: Annelies.Keymeulen@uzgent.be én Petra.Claus@uzgent.be

Aan de dienst dient in eerste instantie enkel een print screen van het formulier kandidatuurstelling (dat ook wordt opgestuurd t.a.v. de voorzitter van stagemeesterscommissie) bezorgd te worden en moeten er dus in eerste instantie nog geen extra documenten bezorgd worden.

Na de kandidatuurstelling wordt een communicatiemail vanuit de dienst bezorgd met een CV sjabloon om alle informatie van de kandidaten op een gestructureerde manier te verzamelen.

Documenten die vervolgens aan de dienst moeten worden bezorgd: CV sjabloon, motivatie (maximum 1 A4) en puntenlijsten van 3de bachelor t.e.m. 1ste semester van 3de master geneeskunde

Op het ogenblik van het co-assistentschap wordt een individueel informatief gesprek voorzien met de coördinerende stagemeester.

 

Specifieke vereisten:

Een CV sjabloon wordt door de dienst aangeleverd bij het begin van het nieuwe kalenderjaar.

De motivatie-/sollicitatiebrief mag max 1 A4 lang zijn.

 

Info m.b.t. interview:

Het interview vindt plaats in aanwezigheid van onderstaande selectiecommissie.

Het interview behelst vooral het peilen naar de motivatie, het beeld dat de kandidaat heeft van het vak en hoe de kandidaat zijn / haar toekomst als kinderarts ziet. Ervaring die van belang geacht wordt voor het ontwikkelen van competenties die nuttig zijn voor een kinderarts wordt bevraagd.

 

Info m.b.t. praktijkgeschiktheid:

Elke kandidaat zal zowel op een hospitalisatie-afdeling als op een poli-afdeling een deel van het co-assistentschap volgen. De evaluatie van de co-assistentschappen gebeurt in samenspraak met de stafleden, ASO’s en hoofdverpleegkundigen van de dienst waar het co-assistentschap plaats vindt. Belangrijke criteria in de beoordeling van praktijkgeschiktheid zijn communicatie (zowel met patiënt, met zijn/haar ouders als met andere zorgverleners, zowel mondeling als schriftelijk), in team kunnen werken, eigen grenzen kennen, kritische zin tonen naast vakspecifieke kennis en vaardigheden en motivatie. De co-assistenten lopen ook allemaal minstens één en bij voorkeur twee wachten om een idee te krijgen van de werkbelasting tijdens de opleiding.

 

Info m.b.t. proef:

Tijdens het co-assistentschap zijn er wekelijks plenaire patiëntenvoorstellingen en worden ook interactieve casusbesprekingen georganiseerd waarin het klinisch redeneren getoetst wordt en beoordeeld door de begeleidende stafleden.

 

Leden van selectiecommissie:

De selectiecommissie bestaat uit een delegatie van volgende personen: het diensthoofd pediatrie, de universitair coördinerende stagemeester, een niet-coördinerende stagemeester en een vertegenwoordiging van de stafleden pediatrie. Aanwezigheid van een vertegenwoordiger staflid pediatrie van een ander Vlaams universitair ziekenhuis wordt nagestreefd.

 

Info m.b.t. percentage plaatsen in selectierondes:

Selectieronde 1:

unieke generatiestudenten: minimaal 70% plaatsen

andere kandidaten: maximaal 30% plaatsen (deze worden ingenomen door generatiestudenten indien er geen externe kandidaten zijn)

Selectieronde 2 wordt enkel georganiseerd als de beschikbare opleidingsplaatsen niet ingevuld zijn na de eerste ronde, waarbij het aantal plaatsen bepaald wordt door het verschil tussen beschikbare plaatsen en ingevulde plaatsen tijdens de selectieronde 1. Als er tijdens selectieronde 1 voldoende geschikte kandidaten geselecteerd zijn, dan zal er geen tweede ronde georganiseerd worden.

Mevr. Petra Claus, stafmedewerker pediatrie (tel. 09/332 35 98 – Petra.Claus@uzgent.be)